top of page

Ο Βάγγος απ’ τα Φάρσαλα έγινε αρχιγκάγκστερ

Ο Βασίλης Βασιλικός είναι από τους πιο πολυμεταφρασμένους Έλληνες συγγραφείς, και δεν απορεί κανείς γιατί. Διαβάζοντας το σύντομο μεν, αλλά χαρακτηριστικό βιβλίο του «Ο Βάγγος απ’ τα Φάρσαλα έγινε αρχιγκάγκστερ», ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να ρίξει μια κλεφτή ματιά στη ζωή του ήρωα. Μέσα από την αφήγηση σύντομων περιστατικών, ο χαρακτήρας του Βάγγου σκιαγραφείται πλήρως και ζωντανεύει μπροστά στα έκπληκτα μάτια του αναγνώστη. Το συναίσθημα που επικρατεί κατά την ανάγνωση του βιβλίου είναι η νοσταλγία μιας εποχής που θα ήθελες να είχες ζήσει, μόνο και μόνο για να γνωρίσεις τον Βάγγο και να πρωταγωνιστήσεις σε κάποια από τις αφηγήσεις του.

Δυναμικός, εύστροφος, αποφασιστικός και καμιά φορά παρορμητικός, αξιοποιεί το ταλέντο του στο ποδόσφαιρο και το εμπόριο, χωρίς να αλλοτριώνεται από αυτά. Διατηρεί τις ιδέες του, σέβεται την πατρίδα και την οικογένεια και κυνηγά την ελευθερία με κάθε τρόπο. Δεν διστάζει να πάρει το πλοίο και να διασχίσει τον ωκεανό, όταν οι συνθήκες δεν του επιτρέπουν να παραμείνει στην Ελλάδα. Εκεί, καταφέρνει να επιβιώσει και μάλιστα να κινεί τα νήματα του υποκόσμου, χωρίς να γίνει ένα με αυτόν, χωρίς ούτε καν να μιλά τη γλώσσα.

Ο συγγραφέας υιοθετεί το ύφος του Βάγγου και δεν ωραιοποιεί καμία από τις εκφράσεις που θα χρησιμοποιούσε. Η αφήγηση είναι σπονδυλωτή, οι ιστορίες που παρατίθενται δηλαδή σε κάθε κεφάλαιο δεν ακολουθούν κάποια συγκεκριμένη σειρά. Μόνο φτάνοντας στην τελευταία σελίδα καταφέρνει ο αναγνώστης να συνθέσει όλες τις πληροφορίες και να τοποθετήσει τα γεγονότα σε ένα χρονοδιάγραμμα. Κλείνοντας το βιβλίο, καταλαβαίνει κανείς ότι δεν θα μπορούσε να είχε γραφτεί με κανένα άλλο τρόπο, δεν χρειαζόταν ούτε περισσότερο ούτε λιγότερο· και εκεί ακριβώς έγκειται το μεγαλείο του συγγραφέα.


Αγγελική Βλαχοπούλου


bottom of page